12 Eylül 2013 Perşembe

Dota 2 mi LoL mü ?

Dota 2 mi, LoL mü yoksa başka bir MOBA mı?

Son zamanların en büyük tartışması
Merhaba arkadaşlar bu gün birçok kişinin kafasını kurcalayan ve çeşitli ortamlarda tartışmasına neden olan bir soruyu irdeleyeceğiz :)

Hangisi En Ä°yisi?
Birden oynadığınız oyunu tutar gibi olduğunuzu fark ettim. Tabiiki de DOTA 2 ya LoL de oyun mu? Ya da LoL daha iyi Dota 2 çok saçma diyenleriniz olmuştur. Bu gün bu tartışmayı iki taraftan ele alıp bir son vermeye hazırlanıyoruz.

Ä°lk olarak bu iki oyunumuz MOBA diye tabir edebileceÄŸimiz (Multiplayer Online Battle Arena) türünde yer alır. Zaten iki oyunumuz da aslında 2005 yılında oluÅŸturulan, Bir fan map olan DOTA’nın çocukları diyebiliriz. DOTA, Warcraft 3 için üretilmiÅŸ bir fan mapti. Eul , Guinsoo ve Icefrog takma adını kullanan üç arkadaÅŸ tarafından eÄŸlence amaçlı üretilmiÅŸti. Daha sonra DOTA’nın çok yüksek bir talep görmesi kitlesinin katlanarak artması fakat buna raÄŸmen bu 3 arkadaşın bu oyundan pek fazla gelir elde edememesi bu günkü durumun ortaya çıkmasına neden olmuÅŸtur. Bir süre sonra Guinsoo ekipten ayrılarak Riot Gamesin yapımcılığında baÅŸ tasarımcı olarak LoL’ü geliÅŸtirmeye koyulur. Çok kısa bir süre Valve’nin DOTA 2 yi çıkaracağını duyurmasıyla durum ÅŸu anki haline ulaÅŸmıştır.

İki oyun arasında her ne kadar büyük ortak noktalar olsada çok büyük farklar da var.

Not: Bunlar bir oyunu diğerine üstün kılmayan özellikler.

LoL’ün oyun sistemi DOTA 2'ye göre daha akıcı bu da oyunlarda combatların daha kısa sürmesine ve daha hızlı ÅŸekillenmesine sebep oluyor.

DOTA 2 ve LoL arasında ciddi bir grafik farkı var ki şöyle ; DOTA 2'de grafikler biraz daha gerçekçi tutuluyor LoL de ise animasyon öğeleri ağır bastığı için biraz daha sıcak ve tatlı grafikler sunuluyor.

Gelelim asıl meseleye birbirlerine karşı üstün oldukları noktalara:

Ä°lk olarak oyun mekaniÄŸi açısından DOTA 2, LoL’ün ciddi anlamda ilerisinde. Örnek olarak LoL'de Deny (Kendi Birimini Öldürme) sisteminin bulunmayışı ve çeÅŸitli animasyonlardaki fizik kuralları.

İkinci unsur LoL de her ne kadar free to play olsa da oyundaki kahramanların bir çoğunu kullanabilmek için onları satın almak gerekiyor bunu oynadıkça kazandığımız IP'ler ya da ücret ödeyerek satın aldığımız RP'ler ile yapabiliyoruz ki bu da oyunun free to play kısmını biraz zedelemiş oluyor.

Üçüncü ve en can alıcı unsur ise Riot Games’in ülkemizde yaptığı turnuvalar ki LoL’ün bu kadar popüler olmasının en önemli nedeni diyebiliriz. ÇeÅŸitli sponsorların da destek verdiÄŸi turnuvaların hem sık, hem de her dereceden oyuncuya hitap edebilmesi bir çok oyuncuyu cezbediyor. DOTA 2 ise turnuva ve organizasyon bazında ülkemizde ciddi anlamda geride kalıyor. ÇeÅŸitli toplulukların kendi bütçeleriyle düzenlediÄŸi ufak çaplı turnuvalar oluyor.

Ve gelelim kritik bölüme.
En iyi MOBA oyun arkadaÅŸlarınızla birlikte oynadığınızdır. Ben lise arkadaÅŸlarımla beraber DOTA'ya baÅŸlamıştık çok keyifli anılarımız oldu. Åžu anda bazılarıyla DOTA 2 bazılarıyla LoL oynuyorum ikisininde keyifi baÅŸka :D 


kaynak: merlinin kazanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder