8 Temmuz 2013 Pazartesi

Minecraft Hakkında Detaylı Bilgi (Nedir - Nasıl Oynanır - Kaç Satmıştır - vb)

Minecraft

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Minecraft
Minecraft.jpg
Minecraft Logosu
Yayımcı(lar)Mojang Specifications
Yapımcı(lar)Markus Persson
Jens Bergensten
Platform(lar)Java (Windows, Solaris, Linux, Mac OS), Android, Xbox 360
Tür(ler)iSandbox( Serbest dünya)
Sınıf(lar)ıE+3 (Üç yaş üstü)
Minecraft, desenli küplerle tasarım yapmanızı sağlayan basit 3-boyutlu bir oyundur. Program Markus "Notch" Persson tarafından yazılmıştır ve geliştirilmektedir. Java programlama dilinde yazılmıştır. Oyun tarzı, Dwarf FortressRollerCoaster TycoonDungeon Keeperve Infiniminer oyunlarından ilham alınarak geliştirilmiştir. Minecraft, 16 Mayıs 2009'da halka açık sürümden önce toplam 1 haftada yazılmıştır ve bu halka açık sürüm TIGSource forumlarında yayınlanmıştır. Ve popülerliğini, dikkate değer ölçüde bu forumdan kazanmıştır. Oyun ilk sürümden beri güncellenmeye devam etmektedir.
Minecraft'ın anakarakteri Steve

Konu başlıkları

  [gizle

Oyunun oynanışı[değiştir]

Minecraft'ın iki tane oyun biçimi vardır. Bunlardan biri 18.11.2011 tarihinde çıkan tam sürüm (Minecraft 1.0.0) ve internet üzerinden oynanabilen Classic mode'dur. Her ikisinin de tek ve çoklu oyunculu oynanma seçeneği vardır. Bütün oyun tipleri online oyunda kullanılabilir.
1. Classic, size oyunun sadece inşa için gerekli olan bloklarından sınırsız sayıda sunar. (güncellenmeyecek ve tarayıcı ortamında)
2. Tam Sürümde ise dört adet oyun tipi bulunur;
  • Hayatta Kalma (survival) modunda iken hayatta kalmak için yaratıklarla savaşabilir, birçok çeşit el yapımı eşya yapabilir, yaptığınız silahları veya aletleri büyüleyebilirsiniz. Tam Sürümde bloklar sınırlı sayılabilir, ancak dünya sonsuz olduğu için hiçbir blok sınırlı sayıda değildir.
  • Hardcore (zorlayıcı) modu ise normal survival kuralları geçerlidir fakat bu modda herhangi bir şekilde öldüğünüz takdirde dünyanız yok olur ve baştan başlarsınız.
  • Yaratıcı (creative) modu ise oyunda karşılaşabileceğiniz her tür malzemeyi kullanarak Classic gibi can veya açlık gibi sınırları ve tecrübe seviyesi olmadan kendi tasarımlarınızı oluşturabilmenizi sağlar. Creative modunda uçabilir ve her tür bloğu anında kırabilirsiniz (bedrock dahil).
  • Macera (Adventure) modu ile oyunda hiçbirşeyi kıramazsınız. Bunun sebebi Adventure Türkçe karşılığı olan macera olmasıdır yani bu modla macera yaşarsınız. İnternette bir sürü Adventure Map bulabilirsiniz. Adventure Map te Survival da olduğu gibi can ve açlık barları vardır.
Minecraft oyunundaki yaratıklardan biri olan Enderman, oyunun Beta 1.8 PreRelase 1 adlı güncellemesinde gelmiştir. Endermanın gözlerine bakarsanız size saldırır. Eğer başınıza balkabağı geçirirseniz size saldırmaz. Işınlanabilme özelliği vardır ancak onunla savaşırken bacaklarına vurursanız ışınlanamaz. Onu öldürürseniz enderpearl düşürür. Enderpearlın türkçesi Ender İncisi idir. Enderpearlın özelliği ise fırlatılırsa düştüğü yere sizi ışınlamasıdır.

Yaratıklar[değiştir]

  • Enderman:Işınlanma özelliğine sahip bir yaratıktır. Eğer suya değerse canı azalır (hasar alır) ve ışınlanır. Öldürürseniz ender pearl düşürür. Ender Pearlın Türkçesi Ender İncisi idir. Ender pearlın özelliği ise fırlatılırsa düştüğü yere sizi ışınlamasıdır; fakat dikkat edin, 2,5 kalp hasar alırsınız.[1] Eğer ender incisini ender eyes yaparsanız fırlatınca gittiği yeri takip edin bir portal bulacaksınız. bu portala ender gözlerini koyun. Portalın içine atlayınca sizi ende götürür.
  • Ender Ejderhası:Sadece End'de doğar, sadece bir tane vardır ve ölünce yeniden doğmaz.
  • Creeper:Genelde oyuncuların en gıcık olduğu yaratıktır. Sizi görürse yanınıza sinsice gelir ve patlar. Öldürürseniz barut düşürür. Eğer skeletonlar tarafından öldürülürse müzik cd si düşürürler.[2]
  • Spider:Örümcektir, öldürürseniz ağ düşürür. Mağara örümcekleri ısırınca size zehir verir, bu zehir size 7-15 saniye zarar verir.[3]
  • Skeleton:iskelettir size ok atar, bazıları örümceklere biner. Öldürünce kemik düşürürler, bu kemikten kemik tozu yapıp ürünleri çabuk alabilir yada kurtları evcilleştirebilirsiniz. Ayrıca bu yaratıklar ok düşürür, bu okları yay ile birlikte kullanabilirsiniz. Çok nadiren, iskeletler yay düşürür, ama bunlar hasarlı yaylardır. Ayrıca güneş ışığından etkilenirler, canları azalır.[4]
  • Golem:Oyuncuların yaptığı bir yaratıktır. Demir bloğu ve balkabağından yapılır. Düşman yaratıklara saldırır ve çok güçlüdür.
  • Zombi:Sadece geceleri çıkar. Öldürüseniz çürük et düşürür. Bazıları zırh takar ve köylüleri ısırınca köylüler zombi olur. İskeletler gibi, onlar da güneş ışığından etkilenirler.[5]
  • Snow Golem : 2 kar bloğu ve üstüne balkabağı koyunca oluşur. Yaratıklara kartopu atar ve üzerinden geçtiği yerleri karla kaplatır. 4 canı (2 kalp puanı) vardır ve yaratıklara zarar vermez; ender dragon ve blaze dışında.[6]
  • Blaze:Netherde yaşar size alev atarak saldırır.Nether'in koruyucularıdır.
  • Zombie Pigman:Nether'de yaşar.Eğer ona saldırırsanız grup halinde size saldırmaya başlar.Öldürünce çürük et ve Altın kılıç düşürür.
  • Spider Jockey :Örümceğe binmiş iskeletlerdir birisini öldürseniz diğeri ondan ayrılarak saldırmaya devam eder.Hardcore(zorlu) modda çıkma olasılığı daha yüksektir.
Yaratıklar bazı güncellemeler ile artmaktadır.

Yemekler[değiştir]

  • Pişmiş Tavuk:Tavukları öldürünce düşen butu pişirerek elde edilir.Tavukları yakarakta öldürüsenüz pişmişi düşer.Açlık barına 6 puan (3but)ekler
  • Kek:kek blok olarak konduktan sonra sağ tıklanarak yenir.Tek yenilebilir bloktur.6 dilimden oluşur her sağ tıkladığınızda bir dilim yersiniz bir dilim açlık barına 2puan (1but ekler)

Oyunun gelişimi[değiştir]

Minecraft'ın geliştiricisi, Markus Persson, programlamaya yedi yaşında başlamış. Babası Markus'a Commodore 128 ev bilgisayarı almış ve Markus, "type-in" programlarına odaklanmış bir bilgisayar dergisine abone olmuştur. Yaptığı deneyler sonucu sekiz yaşında ilk programını yazmıştır. Profesyonel olarak da, Wurm Online gibi oyunlarda ve King.com'da oyun programcısı olarak çalışmıştır.
Minecraft 10 Mayıs 2009 tarihinde geliştirilmeye başlanmıştır. Markus Persson, King.com'daki işinden çıktıktan sonra bağımsız(bir yerde çalışma zorunluluğu olmadan) program yazma ve geliştirmeye odaklanmıştır. Markus Persson, Minecraft'ı yazmak için Dwarf Fortress, RollerCoaster Tycoon ve Dungeon Keeper gibi oyunlardan ilham almıştır. Oyunun temellerinin ne olması gerektiğini düşünen Markus, Infiniminer adlı bir oyunu keşfetmiştir ve TIGSource.com forumlarındaki kullanıcılarla oynamıştır. O zamanda Markus, izometrik 3-boyutlu inşa oyun fikirlerini kafasında canlandırırken, bu düşüncelerini test etmek için prototipler yazmıştır. Infiniminer adlı oyun, Minecraft'ın oynayış biçimini ağır şekilde etkilemiştir, 1. tekil kişi gözüyle oynanan bakış açısı ve blok şekilli görselleri dahil.

Platformlar[değiştir]

PC versiyonları
Minecraft Windows, Mac OS X ve Linux işletim sistemlerinde oynanabilir. Ana versiyonu dışında Minecraft Classic ve Minecraft 4k gibi PC için farklı versiyonları da vardır.
Minecraft Classic, Minecraft'in daha eski versiyonudur. Diğer Minecraft versiyonlarının aksine bedavadır ancak artık güncellenmemektedir. Bu versiyonda oyuncular ister multiplayer bir serverda isterse de kendi başlarına oyunda istedikleri gibi blokları yok edebilir ve yerleştirebilirler. Bu versiyonda oyuncu dışında hiçbir canlı yoktur ve lav gibi tehlikeler oyunculara zarar veremez.
Minecraft 4k ise Minecraft Classic'i andıran bir versiyondur. Harita 64x64x64 bloklar ile sınırlı olup her seferinde aynı harita oluşturulacaktır. Oyuncular çim, toprak, taş, odun, yaprak ve tuğla blokları ile sınırlıdır.
Minecraft – Pocket Edition
8 Ekim, 2011'de uyumlu tüm cihazlar Android Market'te çıkmıştır. iOS versiyonu ise 17 Kasım 2011'de çıkmıştır. Bu versiyon oyunun yaratıcı bir şekilde blokları kırıp-inşa etmesine ve hayatta kalma özellikleri üzerine yoğunlaşmıştır ve PC versiyonunda özelliklerin tümünü içermemektedir. Bu versiyon ayrıca kablosuz ağ üzerinden multiplayer oynama imkanı sağlar. Periyodik olarak çıkarılan güncellemeler ise bu versiyon ile PC versiyonu arasındaki fark kapatılmaya çalışılmaktadır.
Minecraft: Xbox 360 Edition
Oyunun Xbox 360 versiyonu 9 Mayıs, 2012'de çıkmıştır. Oyunun bu versiyonunda ise başka versiyonlarda olmayan bazı özellikler mevcuttur. Mesela, kontrol menüler ya da Xbox Live üzerinden multiplayer gibi. Bu versiyonda haritalar 'sınırsız' değildir. Bu versiyon aslında eski PC versiyonlarına benzerdir ancak güncellemeler vasıtası ile güncel PC versiyonu ile arasındaki fark kapatılmaya çalışılmaktadır.

Oyuna karşı tepkiler[değiştir]

Minecraft önemli oyun eleştirmenleri ve sitelerinden olumlu cevaplar almıştır ve yüksek oranda satış gerçekleştirmiştir. Minecraft, Ekim 2010 itibariyle 9,300,000 kullanıcıyı geçmiş ve 2,500,000 üstünde satış gerçekleştirmiştir. Eylül 2010'da Minecraft, "bedavaya oyna" hafta sonu etkinliğini bitirdikten sonra 24 saat içinde 25,000 satış yapmıştır.[7]
Oyuna 20 Şubat 2012 tarihi itibariyle, 32,278,000'den fazla kişi kaydolmuş, 6,307,000'den fazla kullanıcı da oyunu satın almıştır.[7] [8]

Korsan oynama[değiştir]

Oyun üye olmadan da oynanabilmektedir. Ancak bu yasalara (en azından Notch'un izni var) tam olarak aykırı değil. Şöyle ki; Notch'a tweetlenen bir mesaj da "Oyunu alacak param yok, korsan oynayabilir miyim?" yazıyordu. Notch ta şu cevabı verdi: "Evet ama oyunu beğenirsen daha sonra satın al ve üzülmeyi de unutma." [9]

Kaynakça[değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir]

7 Temmuz 2013 Pazar

Oyunlarda En İyi Performans İçin Windows 7'yi Seçin

Windows 7 : Temiz Kurulum (Format) Güncellendi (Video eklendi): Eylül 2012


Windows yüklemek ("Format" atmak olarak bilinir) çoğu zaman yeni kullanıcılar için korkutucu bir deneyim gibi görünür. FakatWindows Vista'dan bu yana bu kurulum işlemi oldukça kolaylaşmış ve sıradan 3. parti programların kurulumundan farkı pek kalmamıştır. Bu makaleyi okuduktan sonra eminim ki sizde bunun ne kadar kolay olduğunu anlyacaksınız ve ilk Windows kurulumuzu kimseye muhtaç olmadan kendiniz yapabileceksiniz. Zaten bu yüklemenin bu kadar basit olması sebebiyle, makalede asıl amaç olarak, yükleme başlayıncaya kadar olan periyotta karşılaşılabilecek durumlar ile ilgili okuyucuyu bilgilendirmek seçilmiştir. Tavsiyem "Başlayalım" kısmına kadar olan bölümleri daha bir dikkatle okumanızdır.




Bu yazıda anlatılan kurulum BIOS modunda klasik kurulumdur. Ancak bilgisayarınız son 1-2 yılda alınmış yeni bir bilgisayarsa UEFI modunu destekliyor olabilir. UEFI kurulumu ise farklılıklar gösterir. Bu yüzden UEFI kurulum için bakınız; UEFI Nedir? - Windows 7 ve Windows 8 UEFI Kurulumu Nasıl Yapılır?



Bu makale, Windows 7 yüklemesi ile alakalı yazdığım 40 civarı makaleden oluşan Windows 7 Kurulumu Başucu Kitabı : Rehberler, Sorun Çözümleri, İpuçları adlı makalenin bir parçasıdır. Windows 7 ve Dual-Bootyüklemeler hakkında her türlü sorunun cevabını ve karşılaşabileceğiniz sorunların çözümünü bulabileceğiniz bu makaleyi incelemenizi öneriririm.


Ayrıca bakınız; Windows 7 : Temiz Kurulum (Gelişmiş)




Pek çok Windows 7 kurulum medyası ve kurulum senaryosu olduğundan altta gördüğünüz ekran alıntıları ile sizin kurulum sırasında karşılaştığınız ekranlar arasında ufak farklılıklar olabilir. Bunlar önemli değildir ve hepsi aynı yola çıkar.


Windows 7 minimum sistem gereksinimleri;


1 Ghz. 32 veya 64-bit işlemci
32-bit için min. 1 GB64-bit için min. 2 GB Ram
32-bit için min. 16 GB64-bit için min. 20 GB Disk alanı
DirectX® 9'u destekleyen minimum 126 Mb belleğe sahip bir ekran kartı
İnternet bağlantısı


Window 7 kurulumunda nelere ihtiyacınız var?


  • Windows 7 medyası
Window 7 Kurulum Dvd'si veya 
Windows 7 kurulum dosyalarını içeren Ön Yüklenebilir bir Usb flash sürücü veya 
ISO formatındaki Windows 7 imajı

  • Windows 7 ürün anahtarı
Ürün anahtarınızı bilgisayarınızın altında veya Windows 7 paketinin içindeki yükleme diski kutusu içerisinde bulabilirsiniz. Altta  örnek etiket resimleri görebilirsiniz.






                        

                                            Burada  bahsedilen "Temiz" kurulumdur. Notebook'larda Recovery 
                                   (Kurtarma) DVD'si ile Windows kurmak tamamen farklı bir işlemdir. Eğer
                                   bir Notebook'a Windows kuruyorsanız blogumun Ana sayfasında yer alan
                                   Notebook'lara format atmak isimli makaleyi inceleyiniz.





Windows 7 kurulumu esnasında içinde bulunulan koşullar farklılık gösterebilir:


  • Bilgisayarınızın durumu:

1- Bilgisayarınızda kurulu bir işletim sistemi var.
2- Bilgisayarınızda kurulu bir işletim sistemi yok.


  • Windows 7 Medyanızın durumu:

1- Windows 7 Dvd'niz var.
2- Windows 7 kurulum dosyalarını içeren Ön Yüklenebilir bir Usb flash sürücünüz var.
3- Windows 7 Iso (İmaj) dosyasına sahipsiniz.
0- Notebook'unuzun Hard diskinde kurtarma bölüntüsü var veya kendi oluşturduğunuzkurtarma setiniz var.



AKLA TAKILABİLECEKLER VE NOTLAR ;


  • Usb flash sürücü için "Ön Yüklenebilir" terimini özellikle vurguladığıma dikkat etmişsinizdir. Bu da akıllara "Ne farkı var?" veya "E ben direk Usb  flash sürücüye Windows 7 dosyalarını attım ve Windows 7 kurdum?" sorularını getirebilir. Evet doğrudur direk Windows 7 kurulum dosyalarını Usb flash sürücüye kopyalayarak Windows 7 kurabilirsiniz ama sadece bir işletim sistemi üzerinden! (Bu kopylama esnasında bir takım teknik nedenlerle bu dosyalar "Bilgisayarı başlatabilme" özelliğini kaybedeceklerdir. Konuyu anlamak içinburayı inceleyebilirsiniz) Eğer işletim sistemi yüklü değilse, kurulu işletim sistemi açılmıyorsa veya bilgisayarı Windows 7 kurulum medyasından başlatarak bir takım onarım işlemleri, disk biçimlendirme işlemleri vb. işlemler yapmak istiyorsanız bu Usb flash sürücü hiçbir işe yaramayacaktır. Ön Yüklenebilir bir Usb flash sürücü oluşturmak için özel bir takım işlemler (Son derece kolaydır) yapmanız gerekir. Bunun için buradan yardım alabilirsiniz...
  • Eğer bir Notebook'a Windows yükleyecekseniz ve kurtarma bölüntünüz ve/veyakendi oluşturduğunuz 3-4 DVDlik kurtarma setiniz varsa bu makale size göre değildir. Bununla ilgili olarak Notebook'lara Format Atmak adlı yazımı okumalısınız.
  • Eğer bilgisayarınızda işletim sistemi yüklü değilse yani diskiniz boşsa veya yüklü işletim sistemi açılmıyorsa sadece ve nolu medyaları kullanabilirsiniz.
  • Eğer bilgisayarınızda işletim sistemi yüklü ise bütün medya türlerini kullanabilirsiniz.



        32 BİT'Mİ YOKSA 64 BİT'Mİ ?


  •  32 bit ve 64 bit arasındaki fark nedir?
32 Bit ve 64 Bit terimleri, bilgisayarın işlemcisinin bilgileri işleme şekliyle ilgilidir.Windows'un 64 Bit sürümü daha büyük miktarda RAM tanır, 32 Bit sistemden daha verimlidir.

  •  Bilgisayarımda 32 Bit'mi yoksa 64 Bit'mi yüklü?
Bunu öğrenmek için buradan yardım alabilirsiniz.

  •  64 Bit yükleyebilir miyim/yüklemeli miyim?
64 Bit Windows 7 yüklemek için, 64 Bit Windows çalıştırabilen bir CPU gerekir. Bilgisayarınıza 4 GB veya daha çok RAM taktığınızda 64 bit işletim sisteminin faydaları ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda, 64 bit işletim sistemi daha büyük miktarda belleği 32 bit işletim sistemlerinden daha etkin kullanabildiğinden, aynı anda birkaç program çalıştırırken ve aralarında sık sık geçiş yaparken 64 bit sistem daha iyi yanıt verir.

  •  Peki işlemcim 64 Bit'mi?
Bunu öğrenmek için buradan yardım alabilirsiniz.

  •  64 bit bir bilgisayarda 32 bit programları çalıştırabilir miyim?
32 bit Windows için tasarlanan programların çoğu 64 bit Windows'da da çalışır. Bunun istisnaları arasında AntiVirüs programları bulunur. 
32 bit Windows için tasarlanan aygıt sürücüleri ise, 64 bit Windows çalıştıran bilgisayarlarda çalışmaz.

  •  32 bit bir bilgisayarda 64 bit programları çalıştırabilir miyim?
Program özel olarak 64 bit Windows için tasarlanmışsa, 32 bit Windows'ta çalışmaz.

  •  NOTLAR:

 32 bit Windows yüklü bir bilgisayara 64 bit Windows 7 yüklemek için, 64 bit Windows 7 yükleme medyası kullanarak "Temiz" kurulum yapmak zorundasınız. Yani 32 bit Windows'u kaldırarak "Temiz" kurulum yapmadan 64 Bit Windows'a geçemezsiniz.

 Windows 7 Kolay Aktarım Aracı , 64 bit Windows sürümünden 32 bit Windowssürümüne dosya aktaramaz.

 Bilgisayarınızın Windows 7'ye uyumlu olup olmadığını öğrenmek için Windows 7 Yükseltme Danışmanı'nı yüklemek pratik bir seçenek olacaktır.



UYARILAR/TAVSİYELER


  • Windows 7'yi yüklemek için 2 seçenek bulunur: Yükseltme ve Özel. Yükseltme genelde problemlidir ve uzun sürer. Her ne kadar Microsoft çoğu zaman yükseltmeyi tavsiye etse de ben yükseltme seçeneğini tercih edeni görmedim. Bu yüzden bundan sonrası Özel yükleme hakkında olacak.
  • Özel yükleme program ve ayarlarınızı siler. Ayrıca, Windows'un kurulu olduğu diski yada bölüntüyü silmeye yada biçimlendirmeye karar verirseniz programlar,dosyalar ve ayarlar dahil olmak üzere bütün veriler kalıcı olarak silinir.
  • Ama, seçtiğiniz bölümde daha önceden kurulu bir Windows varsa ve o bölümü biçimlendirmez yada silmezseniz, kullanıcı dosyaları o bölümde Windows.oldadında bir klasöre kaydedilir. Eğer kişisel dosyalarınızı yedeklediyseniz, kuracağınız bölüntüyü biçimlendirmeniz daha iyi olacaktır. Bu, kurulum sırasında kişisel verilerinizin Windows.old klasörüne kaydedilmesi sırasında geçen zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Bu da en az 20 dk. daha kısa süren bir kurulum demektir.
  • Eğer biçimlendirmeyi seçerseniz ve diski tek parça halinde biçimlendirir veya boş alan olarak bırakırsanız veya yeni alınan bir diske her hangi biçimlendirme yapmadanWindows kurarsanız, Windows kurulumu sırasında 100 MB büyüklüğünde gizli birSistem ayrıldı bölüntüsü oluşacaktır. Bunun oluşmasını istemiyorsanız diski C ve Dadında iki bölüntü halinde biçimlendirin.
  • Her ne kadar Windows.old klasörüne kişisel dosyalarınız yedekleniyorsa da buna güvenmenizi tavsiye etmem. Her ihtimale karşı kişisel dosyalarınızı yedekleyin.Windows kurulumunun ardından Windows.old klasörünü Disk Temizleme Aracı'nı kullanarak silebilirsiniz.
  • Windows kurmak dışında, bir diskteki bölümleri biçimlendirmekbüyütmek,daraltmak veya silmek içinde Windows yükleme diskini kullanabilirsiniz. Bunun için Özel kurulumu seçtikten sonra  Sürücü Seçenekleri (Gelişmiş) seçeneğini seçemeniz yeterli olacaktır.


Başlayalım,


Windows 7'yi yüklemek için önünüzde 2 seçenek vardır;

Bilgisayarınız açık ve işletim sisteminiz çalışır durumdayken masaüstünden yüklemek veya bilgisayarınızı Windows 7 medyasından başlatarak (Boot ederek) yüklemek.

Eğer yükleme esnasında diskinizi biçimlendirmeksilmek veya bölüntüler üzerindedaraltmagenişletme vb. işlemler uygulamak istiyorsanız Boot ederek yüklemeyi tercih etmelisiniz. 
Eğer elinizde her türlü medya varsa, Usb bellekten yüklemeyi tercih edin bu DVD'den yüklemeye göre daha kısa sürecektir. 





  • Windows 7 Dvd'si veya Windows 7 yüklü Usb bellek ile,

a-) Optik sürücünüze Windows 7 DVD'sini veya Usb yuvasına Usb beleğinizi takın vesetup.exe çalıştır seçeneğini seçin. (Alttaki resim)




b-) Eğer "Otomatik Kullan" penceresi açılmazsa Windows gezgini ile Optik sürücünüzde takılı olan DVD'deki veya Usb bellekten kuracaksanız Usb bellekteki Windows 7 kurulum dosyalarını bulun ve setup.exe dosyasına çift tıklayın. (Alttaki resim)




c-) 1. Adım'a geçin.



  • Windows 7 İmajı ile,


a-)  "Deamon Tools" veya benzeri bir program vasıtasıyla Windows 7 Iso dosyasını sanal sürücüye takın.


Eğer bu konuda yeterli bilginiz yoksa burada Deamon Tools kullanımını anlattım.



b-) Eğer "Otomatik Kullan" penceresi açılmazsa Windows Gezgini ile Windows 7 kurulum dosyalarını bulun ve setup.exe dosyasına çift tıklayın. (Üstteki resim)


c-) 1. Adım'a geçin.




a-) Windows 7 kurulum Dvd'sini optik sürücünüze veya  Windows 7 kurulum dosyalarını içeren Ön Yüklenebilir Usb flash sürücünüzü yuvasına takın. ("Otomatik çalıştır" penceresi açılırsa kapatın)


b-) Bios'a girerek "Ön Yükleme" önceliğini -kuracağınız medyaya göre-  "Optik Sürücü(DVD sürücü) veya "Usb" ye verin.



Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bakınız; BIOS : "Boot" Önceliğini Değiştirmek




c-) Bilgisayarınızı yeniden başlatın.


d-) Karşınıza çıkacak ekranda Windows 7 kurulumunu başlatabilmek için herhangi bir tuşa basın. (Alttaki resim)

Eğer bunu 8 sn. içinde yapmazsanız Windows normal olarak başlatılır ve bilgisayarı yeniden başlatmak zorunda kalırsınız.








e) Dil seçeneklerini yapılandırın ve İleri deyin. Eğer Türkçe yükleyecekseniz klavye seçiminde Türkçe Q'yu seçmelisiniz. (Alttaki resim)









1. Adım: "Şimdi Yükle" seçeneğini seçin ve "İleri" deyin. (Alttaki resimler)






2- "En son yükleme güncelleştirmelerini almak için çevrimiçi olun (önerilen) " seçeneğini seçerek devam edin. (Alttaki resim)






3- "Lisans koşullarını kabul ediyorum" kutucuğuna işaret koyun ve "İleri" deyin. (Alttaki resim)





4- Özel (gelişmiş) seçeneğini seçin. (Alttaki resim)





5- Kurmak istediğiniz diski (Eğer birden fazla diskiniz varsa geçerlidir) veya bölüntüyü seçin. Eğer seçtiğiniz bölümde kurulu bir Windows varsa buradaki bilgilerinizin Windows.old adlı bir dosyada yedekleneceğini bildiren bir mesaj alacaksınız. Devam edin. (Alttaki resim)





 Burada isterseniz Sürücü Seçenekleri (Gelişmiş) kısmını seçerek diskinizi biçimlendirebilir ve eski Windows sürümünüzü tamamen sildikten sonra kurulumun başlamasını sağlayabilirsiniz. Bunun size sağlayacağı avantaj şu olacaktır; hemWindows.old klasörünün oluşturulması sırasında geçen zamandan tasarruf edeceksiniz (Bu en az 15-20 dk fark eder) hemde Windows 7 kurulduktan sonra bu klasörü silmekle uğraşmayacaksınız.


            Ancak "Kurulum"u kullanarak diski yapılandırırsanız Windows 7 kurulumu otomatik olarak 100 MB'lık bir Sistem Ayrıldı bölüntüsü oluşturacaktır. Bu Önyükleme esnasında F8 tuşuna basarak girebildiğiniz Gelişmiş Önyükleme Seçenekleri  menüsüne ait bilgilerin depolandığı bir alandır. Ayrıca Dosya Şifrelenmesi (EFS -Encrypting File System) ile ile ilgili bilgilrde burada saklanır. Eğer bu Sistem Ayrıldı bölüntüsünün oluşması istemiyorsanız alttaki yazıdan yararlanarak diskinizi yapılandırın;







6-  Artık kendinize bir kahve yapın ve bekleyin. Kurulum dosyaları kopyalanacak,ayıklanacak ve ardından Windows 7 kurulacak. Bu işlemler sırasında bilgisayarınız bir kaç defa yeniden başlatılacak. Bu süre zarfında herhangi bir müdahalede bulunmayın. (Alttaki resimler)




Bazı kurulum senaryolarında Windows 7 kurulum medyasının optik sürücüde veya USB portunda bütün kurulum boyunca kalması bir döngüye sebep olmakta ve kurulumda sorunlar oluşmakta. Bu yüzden dosyaların kopyalanması bittikten sonra (Alttaki ilk resim) ilk yeniden başlatma esnasında (Bilgisayar açılmaya başlamadan önce. En garantisi kapatılırken) 
Windows 7 kurulum medyasının bilgisayar ile ilişiğini kesin ve bir daha kurulum tamamlanana kadar iliştirmeyin.










.
7-  Kısa bir süreliğine alttaki ekranları gördükten sonra yapılandırma pencereleri açılmaya başlayacak. (Alttaki resimler)







8- Kendinize bir Kullanıcı adı ve Parola (İsteğe bağlı) belirleyin ve "İleri" deyin. (Alttaki resim)


Eğer gelişmiş kurulum seçeneklerini (Audit Mode) kullanacaksanız burada durun veherhangi bir kullanıcı adı yada parola girmeyip linkten devam edin :

Windows 7 : Temiz Kurulum (Gelişmiş)





9- Ürün anahtarınızı girmeniz istenecek ancak burada ürün anahtarı girerseniz onaylanma sürecinde problem yaşanabilir ve uğraşırsınız. Bu yüzden kurulumdan sonra,(30 gün içinde)Bilgisayar'a sağ tıklayıp Özellikler deyin ve açılan sayfada etkinleştirme işlemini gerçekleştirin.(Altta 2. resim)






10- Windows Update ayarı olarak Önerilen (Reccomended) seçeneğini seçin ve devam edin.(Alttaki resim)





11- Tarih ve Saat ayarlarını yapın. (Alttaki resim)





12- Ağ ayarlarınızı yapın. (Alttaki resim)





13- Ve en sonda Ev Grubu ayarlarınızı yapılandırın. (Alttaki resim)





14- Artık "Masaüstü"nüz hazırlanacak ve Windows 7 karşınıza çıkacak. (Alttaki resim)







15- Aygıt sürücülerinizi ve Windows Update üzerinden güncellemeleri yükleyin.



16- "Windows deneyimi dizini puanı"nızı oluşturun.
("Aero"nun çalışabilmesi için buradan min. 2.0 puan almanız gerekiyor.Eğer bu işlemi yapmazsanız puanınız yetmeyeceğı için "Aero" çalışmayacaktır)



17- Kurulum sırasında "Windows'u online olarak aktive et" seçeneğini seçmedi iseniz lisans anahtarınızı girerek Windows'u etkinleştirin.



İleride bir problemle karşılaşırsanız, bu makalenin içeriğinden daha fazlasına ihtiyaç duyuyorsanız veya aklınızda sorular varsa alttaki makaleye göz atın;
Windows 7 Kurulumu Başucu Kitabı : Rehberler, Sorun Çözümleri, İpuçları




Hepsi bu! 








Alttaki videoda bütün kurulum aşamalarını görebilirsiniz. Video süresini azaltmak için bazı bekleme kısımları kesilmiştir ancak kurulumun genel ruhuna dokunulmamıştır. Orjinal kurulum videosu 17 dakika idi.





Yorum yapmadan önce...

  • Aradığınızı bulabilmek için lütfen sağ yandaki etiketleri vearama kutusunu kullanın
  • Konuyla alakasız yorumlar KESİNLİKLE yayınlanmayacaktır


    
Tepkiler: